Sivurakennukset

Saunan lisäksi kyläkoululla on kolme muuta sivurakennusta: maakellari, iso pitkänomainen pihaa reunustava varastorakennus ja pieni aikoinaan savusaunana käytetty noppamainen mökki hieman erillään pääpihapiiristä. Näiden rakennusten kunnostukseen emme ehtineet ensimmäiseen yli puoleen vuosikymmeneen koululla paneutua ollenkaan, koska päärakennus ja sauna teettivät alkuun niin paljon työtä. Tekeminen rajoittui rakennusten perusteelliseen siivoamiseen turhasta rojusta.

Kiireellisempien remonttien edetessä loppuaan kohti oli viimein aika paneutua myös sivurakennuksiin.

Maakellarin kunnostus 2017 -

Maakellari kesällä 2017.

Maakellari oli ollut ilmeisen pitkään jonkinasteisessa unohduksen tilassa. Maa oli aikojen saatossa kohonnut oviaukon ympäristössä niin, ettei ovea enää tahtonut saada auki - ja olihan ovikin pahasti rapistunut jo, toinen saranatappikin kadonnut. Olimme kaataneet kesään 2017 mennessä melko paljon puustoa ja pusikkoa kellarin ympäriltä, mutta muuten kellari oli saanut olla täysin rauhassa. Olimmeko mahtaneet käydä muutamaan vuoteen edes kurkistamassa sisälle?

Eräänä heinäkuisena päivänä 2017 keksimme käydä maakellarissa. Nostimme vanhan oven saranoiltaan ja kas, havaitsimme läpimädäksi lahonneen kynnyksen (kuka laittaa maakellarin oveen suoraan maakosketukseen puukynnyksen?), 1970-lukuiset levytykset kellarin eteisen seinissä ja katossa, homeiset matot (kuka laittaa räsymattoja maakellariin?), sienen pehmittämät puiset hyllyrakennelmat peremmällä... Jotenkin kaikki tämä oli jäänyt meiltä siihen saakka huomaamatta.

Eipä siinä voinut muuta kuin ryhtyä saman tien spontaanisti hommiin.

Tyhjensimme kellarin kokonaan. Mädänneet puurakenteet menivät kokkoon. Purimme myös epämääräiset levytykset eteistilasta. Kaivoimme oviaukon paremmin esiin ja havaitsimme karmin muutkin osat huonokuntoisiksi. Myös eteistilan tiilimuuraukset olivat rapistuneet ja jotkut tiilistä olivat irrallaan.

Hauskakin löytö tehtiin. Kaivaessamme oven ympäristöstä ylimääräistä maata pois lapio kilahti johonkin metalliseen. Katso ihmettä - siinähän oli ovesta aikoja sitten hukkaan mennyt saranatappi! Talteen vain ja uutta käyttöä odottamaan.

Kellarin huopakatto oli sinällään vielä kohtalaisessa kunnossa, mutta harjaltaan jo hieman rapistunut, ja puurakenteinen tuuletushormi oli varsin lahonneessa tilassa. Houkutus tehdä katollekin jotain jäi kytemään.

Näistä lähtöasetelmista siirsimme oven takaisin paikoilleen ja ryhdyimme pohdiskelemaan tarpeellisia toimenpiteitä. Kukaties jatkaisimme työtä piankin?

Pikkumökin kunnostus

Pikkumökki kesäkuussa 2012 juuri koulun hankittuamme...

...ja kesällä 2017.

Pieni savusaunamökki oli unohtunut melkoisen viidakon sisään varastontakaiseen maailmaan peräpellon laitaan, kun saavuimme uusina omistajina kyläkoululle. Ei sinne meinannut päästä kulkemaankaan, niin tiheää oli aluskasvillisuus. Jos joku polku oli ennen ollutkin, oli se kasvanut umpeen jo vuosia sitten. Koko varastontaus oli yleisesti unohduksen vallassa, oli lahonneita rankakasoja joista ehkä oli ajateltu polttopuita joskus, mutta enää ne kelpasivat vain kokkoon.

Edellinen omistaja oli pitänyt pikkumökkiä tarpeettoman tavaran varastona. Sinne oli kertynyt kattoon saakka romua: jonkin keittiön pois puretut kaapistot, puulaatikoita, ison ajoneuvon kardaaniakseli ja valtava määrä muuta vastaavaa sekalaista tavaraa, jolle meillä ei ollut mitään käyttöä. Samalle roskalavalle nekin päätyivät päärakennuksen ja varaston romuvuoren kanssa.

Romujen siivoamisen tuloksena paljastui eteläseinältä näppärästi levyn taakse piilotettu mittava hyönteisvaurio. Levy pois ja tutkiskelemaan. Käytävät olivat suuria ja nurkasta paistoi paikoitellen päivä läpi. Hirsikorjausta olisi edessä siis. Lattiaksi oli valettu betonilaatta, joka oli huonossa kunnossa. Pohjoisnurkassa oli vielä jäljellä isokokoinen savusaunan kiuas nokisine kivineen.

Rakennuksen kivijalka oli kautta linjan pullistunut ulospäin alkuperäisiltä sijoiltaan ja alin hirsi oli mennyttä kalua. Kivijalkaakin pitäisi siis siirtää ja rakennus kengittää - ja betonilaatta piikata pois ja tehdä rakennukseen paremmin sopiva lankkulattia. Ei kattokaan enää paraatikunnossa ollut, jalkaränni oli puhki ja ruostetta löytyi.

Painoimme mieleemme korjaustarpeet ja hoidimme niistä kiireellisimmän, katon kunnostuksen alta pois samalla kun päärakennuksen katto ruostesuojattiin ja maalattiin. Hyvän katon alla olisi rakennuksella aikaa rauhassa odotella muita korjaustoimenpiteitä.

Varastorakennuksen kunnostus

Varastorakennuksessa on monta erilaista tilaa: eteläpäädyn suuri puuvaja, sen pohjoispuolella entinen opettajan autotalli jonka pohjoispuolella puolestaan entinen navetta, jotka ovat nykyisin varastokäytössä. Pohjoisimpien ovien takana on kolme puukäymälää: poikien, opettajan ja tyttöjen, kullekin omansa. Näistä opettajan puucee on edelleen alkuperäiskäytössä.

Varaston kanssa toimittiin alkuun kuten muidenkin tilojen kanssa: siivottiin, siivottiin ja siivottiin. Monen vuoden kuluessa hankkiuduimme eroon jättimäisestä määrästä turhaa tavaraa, ja kesällä 2017 alkoi viimeinkin olla se onnellinen tilanne, että ainoastaan tarpeellista oli jäljellä.

Oli aika tarkastella itse rakennuksen kuntoa. Jotkut ovista olivat alkaneet roikkua ja rapistua. Moni rakennuksen pienistä, moniruutuisista ikkunoista kaipasi huoltoa, osa pikaisestikin. Eteläpäädystä olivat lähes kaikki peiterimat pudonneet tai vähintäänkin pahoin rapistuneet, eikä laudoituksenkaan kunnossa ollut kehumista. Pihan puolen punamultaus oli vielä aivan asiallisessa kunnossa, mutta eteläpäädystä paistoi harmaa puu läpi ja länsipuolellakin oli maalipinnan tilassa sanomista.

Korjauslista alkoi hahmottua. Ainakin tarvittaisiin ikkunankunnostusta - se hoituisi omana työnä - ja ovien maltillista korjailua. Huonoimpaan kuntoon mennyttä lautaverhoilua pitäisi uusia paikoin ja punamullan keitto olisi myös pian ajankohtaista. Katto oli asiallisessa kunnossa, sille riittäisi huoltomaalaus joskus tulevina vuosina.

Suunnittelemme aloittavamme varastorakennuksen kunnostusurakan kesällä 2019, ikkunoiden kunnostuksen luultavasti jo aikaisemmin.