Sivurakennukset

Kyläkoulun rakennusryhmä tammikuussa 2019.

Varasto ja maakellari huhtikuussa 2019.

Saunan lisäksi kyläkoululla on kolme muuta sivurakennusta: maakellari, iso pitkänomainen pihaa reunustava varastorakennus ja pieni aikoinaan savusaunana käytetty noppamainen mökki hieman erillään pääpihapiiristä. Näiden rakennusten kunnostukseen emme ehtineet ensimmäiseen yli puoleen vuosikymmeneen koululla paneutua ollenkaan, koska päärakennus ja sauna teettivät alkuun niin paljon työtä. Tekeminen rajoittui rakennusten perusteelliseen siivoamiseen turhasta rojusta.

Kiireellisempien remonttien edetessä loppuaan kohti oli viimein aika paneutua myös sivurakennuksiin.

Maakellarin kunnostus 2017 -

Maakellari kesällä 2017.

Maakellari oli ollut ilmeisen pitkään jonkinasteisessa unohduksen tilassa. Maa oli aikojen saatossa kohonnut oviaukon ympäristössä niin, ettei ovea enää tahtonut saada auki - ja olihan ovikin pahasti rapistunut jo, toinen saranatappikin kadonnut. Olimme kaataneet kesään 2017 mennessä melko paljon puustoa ja pusikkoa kellarin ympäriltä, mutta muuten kellari oli saanut olla täysin rauhassa. Olimmeko mahtaneet käydä muutamaan vuoteen edes kurkistamassa sisälle?

Eräänä heinäkuisena päivänä 2017 keksimme käydä maakellarissa. Nostimme vanhan oven saranoiltaan ja kas, havaitsimme läpimädäksi lahonneen kynnyksen, 1970-lukuiset levytykset kellarin eteisen seinissä ja katossa, homeiset matot (kuka laittaa räsymattoja maakellariin?), sienen pehmittämät puiset hyllyrakennelmat peremmällä... Jotenkin kaikki tämä oli jäänyt meiltä siihen saakka huomaamatta.

Eipä siinä voinut muuta kuin ryhtyä saman tien spontaanisti hommiin.

Tyhjensimme kellarin kokonaan. Mädänneet puurakenteet menivät kokkoon. Purimme myös epämääräiset levytykset eteistilasta. Kaivoimme oviaukon paremmin esiin ja havaitsimme karmin muutkin osat huonokuntoisiksi. Myös eteistilan tiilimuuraukset olivat rapistuneet ja jotkut tiilistä olivat irrallaan.

Hauskakin löytö tehtiin. Kaivaessamme oven ympäristöstä ylimääräistä maata pois lapio kilahti johonkin metalliseen. Katso ihmettä - siinähän oli ovesta aikoja sitten hukkaan mennyt saranatappi! Talteen vain ja uutta käyttöä odottamaan.

Kellarin huopakatto oli sinällään vielä kohtalaisessa kunnossa, mutta harjaltaan jo hieman rapistunut, ja puurakenteinen tuuletushormi oli varsin lahonneessa tilassa. Houkutus tehdä katollekin jotain jäi kytemään.

Näistä lähtöasetelmista siirsimme oven takaisin paikoilleen ja ryhdyimme pohdiskelemaan tarpeellisia toimenpiteitä. Koska varsinaista kiirettä ei ollut, pohdinta onkin jatkunut jo pari vuotta kaikessa rauhassa. Joku akuutimpi työ on toistaiseksi ajanut ohitse. Kukaties sama oli tilanne edellisilläkin omistajilla?

Maakellari ja selkiytynyt sisäänkäynti huhtikuussa 2018.

Pikkumökin kunnostus 2015 -

Pikkumökki kesäkuussa 2012 juuri koulun hankittuamme...

...ja kesällä 2017.

Pieni savusaunamökki oli unohtunut melkoisen viidakon sisään varastontakaiseen maailmaan peräpellon laitaan, kun saavuimme uusina omistajina kyläkoululle. Ei sinne meinannut päästä kulkemaankaan, niin tiheää oli aluskasvillisuus. Jos joku polku oli ennen ollutkin, oli se kasvanut umpeen jo vuosia sitten. Koko varastontaus oli yleisesti unohduksen vallassa, oli lahonneita rankakasoja joista ehkä oli ajateltu polttopuita joskus, mutta enää ne kelpasivat vain kokkoon.

Edellinen omistaja oli pitänyt pikkumökkiä tarpeettoman tavaran varastona. Sinne oli kertynyt kattoon saakka romua: jonkin keittiön pois puretut kaapistot, puulaatikoita, ison ajoneuvon kardaaniakseli ja valtava määrä muuta vastaavaa sekalaista tavaraa, jolle meillä ei ollut mitään käyttöä. Samalle roskalavalle nekin päätyivät päärakennuksen ja varaston romuvuoren kanssa.

Romujen siivoamisen tuloksena paljastui eteläseinältä näppärästi levyn taakse piilotettu mittava hyönteisvaurio. Levy pois ja tutkiskelemaan. Käytävät olivat suuria ja nurkasta paistoi paikoitellen päivä läpi. Hirsikorjausta olisi edessä siis. Lattiaksi oli valettu betonilaatta, joka oli huonossa kunnossa. Pohjoisnurkassa oli vielä jäljellä isokokoinen savusaunan kiuas nokisine kivineen.

Rakennuksen kivijalka oli kautta linjan pullistunut ulospäin alkuperäisiltä sijoiltaan ja alin hirsi oli mennyttä kalua.  Rakennus pitäisi siis kengittää ja betonilaatta piikata pois ja tehdä rakennukseen paremmin sopiva lankkulattia. Ei kattokaan enää paraatikunnossa ollut, jalkaränni oli puhki ja ruostetta löytyi.

Painoimme mieleemme korjaustarpeet ja hoidimme niistä kiireellisimmän, katon kunnostuksen alta pois keväällä 2015 samalla kun päärakennuksen katto ruostesuojattiin ja maalattiin. Hyvän katon alla olisi rakennuksella aikaa rauhassa odotella muita korjaustoimenpiteitä.

Päätimme ottaa pikkumökin länsisivun rapistuneen ikkunan työn alle kesäksi 2018. Ikkuna kun oli siinä kunnossa, ettei sen entisöintiä enää kannattanut lykätä. Siitä remontti pikkuhiljaa jatkuisi. Kukaties lattian pois piikkaus ja hirsikorjaukset kesällä 2019? Jatkon ajankohta jäi vielä pohdintaan.

Ikkunanpoka pääsi työpöydälle kittien irrotukseen, rapsutukseen, hiontaan ja pohjamaalaukseen. Poka oli varsin räjähtäneessä kunnossa, mutta hyvinkin vielä kunnostustoimien pelastettavissa. Se oli täysin samanlainen kuin opettajan asunnossa kolmen ikkuna-aukon yläpokat, huomasimme. Poka ei ollut millintarkkaa käsityötä, esimerkiksi ikkunalasien koot vaihtelivat miltei sentilläkin. Tarkasti piti merkitä jokainen ruutu, jottei kittausvaiheessa tulisi kiroiltua lasien tuskaisaa sovittelua.

Pokalta avautuneesta aukosta oli kivaa paiskoa ulos lattian lekahajotuksessa syntynyttä muraa. Ajattelimme ensin vain kevyesti testata, mitä betonilaatta lekasta sanoo. Sehän sanoi raks. Raudoitukset olivat todella harvat, joten leka alkoi vähitellen tehdä lattiasta selvää jälkeä. Takapusikkoon alkoi kasvaa muhkea läjä kiviä, soraa, tiiliä sekä betoninkappaleita. Hengähdystauoilla oli aikaa päivitellä toukkien seulomia seinähirsiä.

Otimme yhteyttä hirsirakentajaan, joka lupasi tulla jossain vaiheessa tutustumaan mökkiin. Kyllä siitä vielä hyvä tulee, ajattelimme luottavaisina.

Ennen talvea saimme miltei koko betonilattian purettua raa'alla käsivoimalla. Vähän jäi vielä kevään puolelle ahkeroitavaa. Talveksi pikkumökki piti jättää lepäämään ja suojata ikkuna muovilla, jotta pahimmat sateet pysyisivät mökin ulkopuolella.

Ikkuna-aukko suojattuna kohti syksyn sateita! Kunnostettu ikkuna odottelee sisätiloissa tullakseen aikanaan asennetuksi korjattuun pikkumökkiin.

Keväällä 2019 saimme iloksemme tiedon, että Museovirasto avustaisi meitä pikkumökin hirsikorjauksissa noin kolmanneksella kustannuksista. Museovirastolta se oli jo neljäs kädenojennus suuntaamme. Avustuspäätös tarkoitti, että meillä oli nyt muutama vuosi aikaa teettää korjaukset edullisemmin. Päätimme ottaa jälleen yhteyttä hirsirakentajaan ja suunnitella korjaustöiden aikataulutusta.

Huurteessa pakkasyön jäljiltä.

Lumen tultua.

Kirveellä veistetyt seinähirret.

Pitkään ja hartaasti odotettu hirsirakentaja saapui tutkimaan pikkumökkiä toukokuussa 2020. Hän totesi kunnostaneensa paljon pahemmassakin jamassa olleita kohteita - pikkumökki saataisiin kyllä kuntoon. Sopivia korvaushirsiä olisi saatavilla ongelmitta ja pikkumökin rakenteet sallisivat koko rakennuksen noston tunkkien varaan. Sovimme, että kunnostus suoritettaisiin alkusyksystä 2020, mahdollisesti jo elokuun puolella.

Varastorakennuksen kunnostus

Varastorakennuksessa on monta erilaista tilaa: eteläpäädyn suuri puuvaja, sen pohjoispuolella entinen opettajan autotalli jonka pohjoispuolella puolestaan entinen navetta, jotka ovat nykyisin varastokäytössä. Pohjoisimpien ovien takana on kolme puukäymälää: poikien, opettajan ja tyttöjen, kullekin omansa. Näistä opettajan puucee on edelleen alkuperäiskäytössä.

Varaston kanssa toimittiin alkuun kuten muidenkin tilojen kanssa: siivottiin, siivottiin ja siivottiin. Monen vuoden kuluessa hankkiuduimme eroon jättimäisestä määrästä turhaa tavaraa, ja kesällä 2017 alkoi viimeinkin olla se onnellinen tilanne, että ainoastaan tarpeellista oli jäljellä.

Oli aika tarkastella itse rakennuksen kuntoa. Jotkut ovista olivat alkaneet roikkua ja rapistua. Moni rakennuksen pienistä, moniruutuisista ikkunoista kaipasi huoltoa, osa pikaisestikin. Eteläpäädystä olivat lähes kaikki peiterimat pudonneet tai vähintäänkin pahoin rapistuneet, eikä laudoituksenkaan kunnossa ollut kehumista. Pihan puolen punamultaus oli vielä aivan asiallisessa kunnossa, mutta eteläpäädystä paistoi harmaa puu läpi ja länsipuolellakin oli maalipinnan tilassa sanomista.

Korjauslista alkoi hahmottua. Ainakin tarvittaisiin ikkunankunnostusta - se hoituisi omana työnä - ja ovien maltillista korjailua. Huonoimpaan kuntoon mennyttä lautaverhoilua pitäisi uusia paikoin ja punamullan keitto olisi myös pian ajankohtaista. Katto oli asiallisessa kunnossa, sille riittäisi huoltomaalaus joskus tulevina vuosina.

Aloitamme varastorakennuksen kunnostusurakan aikaisintaan kesällä 2020, ikkunoiden kunnostuksen mahdollisesti jo ennen muita, isompia töitä.

Alla olevassa kuvaparissa näkyy ero eri ilmansuuntiin avautuvien julkisivujen kunnossa. Vasemmalla eteläpääty ja länsisivu, jotka ovat varsin rapistuneessa kunnossa. Oikealla itäinen sivu, jonka maali on edelleen hyvässä iskussa ja puuosat pääosin ehjät. Auringon paahde vanhentaa julkisivuja siinä kuin ihoakin!

Syksyä 2018. Varaston kattoa raapinut suuri pihlaja on kaadettu pois ja kunnostustoimia päästään aloittamaan koko lailla esteettömässä ympäristössä.

Vanhan pihapiirin kunnostuksen verkkaisuutta kuvastaa hyvin se, että vuoden 2019 kuluessa ainoastaan kiinnitimme varaston puuvessan oveen varta vasten mittatilaamamme emalikyltin. Parempi toki vähän kuin ei mitään, ja yksityiskohdissa on oma taikansa! Ovet odottelivat kunnostusta kaikessa rauhassa. Olihan niiden alimmissa laudoissa leväkasvustoa ja jäkälää, mutta kumman vähän tilanne oli vuosien saatossa muuttunut. Eipä siis hätää, stressiä ja hoppua - aikaa kunnostuksen aloittamiseen oli hyvin.