Keittiö- ja kylpyhuoneremontti 2019

Jotta kyläkoulusta tulisi tuskitta ympäri vuoden asuttava, olisi sinne rakennettava sisäsuihku, tila pesukoneelle ja kunnollinen lämmönlähde keittiöön. Saunan vedensaanti kun oli talvisaikaan kaivosta nostettavan kantoveden varassa eikä viemärin jäätymättömyyttä voinut taata. Sisällä talossa oli vain postimerkin kokoinen vessa, ei pesukoneliitäntää, ja keittiöstä puuttui taloudellinen puu-uuni. Rumat sähköpatterithan olimme jo kättelyssä purkaneet pois, joten keittiön lämpö oli muista huoneista virtaavasta lämmöstä riippuvainen. Keittiö oli siis kylmään vuodenaikaan melko vilpoinen. Leivinuuni, joka keittiöön oli muurattu joskus 1970-luvulla ei ollut lämmönlähteenä käytännöllinen eikä ylipäänsä edes käyttökunnossa.

Keittiön koneistus oli vanhanpuoleinen ja kalustus nuhruinen ja parinkymmenen vuoden takaa. Katto oli kauhtunut ja vaati vähintään maalausta. Pikkuhiljaa kypsyi ajatus kunnon keittiöremontista. Viimein se olisi mahdollista tehdä, kun talo oli muuten jo laitettu hienoon tikkiin muiden huoneiden ja julkisivujen osalta.

Päätimme, että keittiö ja kylpyhuone tehtäisiin samalla rykäyksellä, koska ne sijaitsivat vierekkäin ja suihkua varten kylpyhuonetta pitäisi joka tapauksessa laajentaa keittiötilan puolelle. Tämä oli remonteistamme ensimmäinen, joka vaati rakennusluvan. Onneksi osasimme itse piirtää lupakuvat, suunnitella sekä osittain toteuttaakin itse.

Remontin pohjatietoja varten oli syytä tutustua siihen, mitä rakenteet pitivät sisällään. Avasimme syksyllä 2018 alustavasti keittiön levytettyä ja madallettua kattoa. Mitä levyjen kätköistä paljastuisi? Jännitys tiivistyi... ja sitten näimme lautojen raosta reilut 30 senttiä korkeammalla sijaitsevan vanhan paneelikaton ja leveät reunalistat. Äkkiseltään vanha katto näytti varsin hyväkuntoiselta. Löytö riemastutti meitä. Taitaisimmepa ottaa vanhan katon esiin ja hankkiutua eroon nykyisestä levytetystä, ja samalla saisimme kyynärän nykyistä korkeamman huoneen!

Myös vessan seinärakenteista täytyi päästä selvyyteen. Teimme seinille ruumiinavauksen. Älkää olko hirttä... eivät olleet, vaan kevytrakenteiset. Siinä oli jälleen syytä iloon. Ei kantavia rakenteita, siis helpompi purkaa. Repimistä olisi houkuttanut jatkaa pidemmällekin, mutta koska vessaa oli tarkoitus vielä käyttää useamman kuukauden ajan ennen toden teolla remonttiin ryhtymistä, piti malttaa mieli.

Keittiön lähtötilannetta.

Innostuimme purkamaan lisää...

...ja vielä vähän lisää.

Päätimme käyttää kylpyhuoneen ja välikön ovina koulun omia vanhoja ovia, jotka löytyivät varastosta karmeineen. Paksussa, lohkeilleessa maalissa kaikki ja yltä päältä pölyisiä. Siispä jälleen kunnostuspuuhiin, vaikka veistosali talon kylmässä päässä alkoikin jo olla viileytensä vuoksi haastava työskentelypaikka. Kylmyys on kuitenkin pukeutumiskysymys ja kuumailmapuhallin lämmittää maalin ohella hiukan työläistäkin. Puu maalin alla oli jämäkkää ja hyvää, loistavassa kunnossa, pieniä kolhuja toki löytyi mutta ne kuuluvat asiaan. Maalattuna karmeista ja ovista tulisi kohta kuin uudet!