Sauna

Sauna alkuvaiheessa...

...ja erinäisten maisematyövaiheiden sekä kattoremontin jälkeen vuonna 2017.

Kyläkoulun pihapiirissä on sympaattinen, punaisen mummonmökin näköinen saunarakennus. Rakennuksessa on ollut aikaisemmin koulun keittola. Rakennus on selvästi kyläkoulua nuorempi, 1940-luvun lopulla valmistunut, mutta siihen käytetyt hirret saattavat olla vanhojakin - ainakin yhteen on lyijykynällä piirretty vuosiluku 1860.

Pihavarastosta löytyi useita suurikokoisia kattiloita, joissa oppilaille on keitelty puuroja ja vellejä. Löytyipä kolme leipälapiotakin. Nykyisin rakennuksessa ei enää hellaa ole, saati sitten leivinuunia, ja huonejärjestyskin on hieman keittolan ajoista muuttunut.

Nyt rakennuksessa on saunakamari, sauna ja pieni pukeutumistila.

Saunan ympäristöä keväällä 2013.

Sisälle päästyämme ensimmäiseksi huomiomme saunassa kiinnitti sen hyvä tuoksu. Sitten havaitsimme saunan seinien kauniisti veistetyt, tummuneet hirret. Käsityötä parhaimmillaan.

Sauna on miellyttävän tilava ja saunakamarissa mahtuu tarvittaessa majoittumaan. Löylyt ovat pehmeimmät koskaan tapaamamme ja jo varsin alhainen lämpötila riittää takaamaan oivallisen saunomiskokemuksen.

Ensimmäisiä toimenpiteitä saunassa oli alkujaan persikanvärisen muurin maalaus valkoiseksi. Tulevaisuudessa ajatuksena on yksinkertaistaa ja rauhoittaa kirjavanpuoleista värimaailmaa - esimerkiksi pukeutumistilan räikeän pinkki lattia on melko eksoottinen näky.

Saunan ympäristöä syksyllä 2016.

Hyönteisvaurio

Havaitsimme melko varhaisessa vaiheessa, että saunakamarin seinässä alimmassa hirressä on jonkinlainen hyönteisvaurio. Päätimme seurailla vaurion etenemistä kaikessa rauhassa. Vaurio ei ensi alkuun näyttänyt siltä, että mitään toimenpiteitä tarvitsisi tehdä. Toisaalta sitä ei myöskään kunnolla nähnyt korkean jalkalistan takaa.

Kesällä 2014 listan alta oli varissut puusilppua. Ylempänä hirressä näkyi myös tuoretta puupölyä. Päätimme poistaa jalkalistat ja tutustua vaurioon paremmin, sillä se vaikutti ainakin yhdellä seinällä etenevän parhaillaan. Listojen alta paljastui pahoin syöty alin hirsikerta. Pohjoisseinällä hirsi oli syöty yhdessä kohtaa läpi saakka niin, että saunakamarin puolelta pääsi koputtelemaan ulkolaudoitusta. Hirressä tuntui myös käsin koetellen paikoin jonkin verran kosteutta.

Vaurio oli sitä kokoluokkaa, että ihan pienillä ensiaputoimilla ei pitkälle pärjättäisi. Ajattelimme ennen hyönteisvaurion laajuuden havaitsemista, että saunarakennuksen remontiksi riittäisi tiilikaton puhdistus ja maalaus itse sekoitetulla sementtimaalilla sekä ulkoseinien punamultaus. Näin ne projektit yllättäen kasvavat!

Saunan kunnostus 2017 -

Kevättalvesta 2017 eteenpäin oli vuoro käynnistellä saunan kunnostusta.

Kunnostuksen ensi askelet otettiin kesällä 2016, kun saunan tuulikaapin seinät maalattiin syvänsinisiksi ennakoimaan saunakamarin tulevaa värimaailmaa. Saunakamarin seinät, jotka ovat vielä paljaalla hirrellä on tarkoitus levyttää haltex-levyllä. Aikaisemmin seinissä on nupinaulan reikien perusteella ollut pinkopahvi, mutta oikaisemme hieman, sillä levyä on niin helppo ja kätevä käsitellä. Levytyksen jälkeen saunakamari tapetoidaan. Tapetiksi valittiin klassikko vuodelta 1957: Kiurujen yö, mustapohjainen sinikukkainen versio.

Ennen levytystä alimpiin hirsiin täytyy tehdä hirsikorjaukset paikkapaloilla tai kuinka kirvesmies sitten parhaaksi katsookin.

Saunan kattotiilet päätettiin uusia, sillä vanhat olivat saavuttaneet tiensä pään. Valitsimme uusiksi tiiliksi yksiaaltoisen punaisen savikattotiilen. Ennen kuin kattoa voi alkaa kunnostaa, täytyi saunan vieressä kasvava, puolittain katon päälle nojautuva jättimäinen pihlaja kaataa pois. Se tehtiin syyskuussa 2016. Puun kaato on aina jännittävää hommaa ja tässä tapauksessa samasta kohdasta kasvoi kymmenkunta erillistä paksua runkoa.

Yllä lähtötilanne (kuva keväältä 2013) ja sama näkymä pihlajan kaadon jälkeen (syksy 2016.) Kun puu oli poistettu, näkyi kattotiilten kurja tilanne entistä paremmin joka suunnalle.

Katon tilanne muutamaa viikkoa ennen uusimista maaliskuussa 2017.

Vanhat kaksiaaltoiset betonikattotiilet lähtivät irti ripeässä tahdissa. Sää suosi purkutyötä. Menikö tuntiakaan, kun kaikki tiilet oli nakeltu maahan. Tiilten alta paljastui vanha, varsin hyväkuntoinen pärekatto. Sen päälle oli sitten tiilikatto aikoinaan ladottu.

Seuraavaksi vuorossa oli aluskatteen rakentaminen. Vanhat päreet saivat päälleen pystyruoteet, joiden päälle tuli muovi ja sen päälle puolestaan vaakaruoteet tiilten latomista varten. Emme ole muovin ystäviä rakentamisessa, mutta onneksi tässä muovin molemmat puolet pääsevät tuulettumaan, joten ehkä kestämme sen tällä kertaa.

Tiilikatosta tuli ilahduttavan jämpti ja ryhdikäs. Peltiä tuli tarvittaviin paikkoihin mm. piipun juurelle. Myös sisäänkäynti sai uuden huopakatteen. Otsalaudat uusittiin ja samoin sauna sai uuden vesikourun sekä -rännin, jotka valkoisina kätevästi uppoavat otsa- ja nurkkalautojen muodostamaan valkoiseen taustaan.

Kun katto oli saatu hienoon kuntoon, näyttivätkin haalistuneet seinät ja hieman rapistumaan päässeet ikkunat silmiimme kamalilta. Etenkin saunan paahteen puoliset seinät olivat kovasti harmaantuneet. Seuraavaksi siis punamullan keittoon ja ikkunat entisöintiin!

Sauna ympäristöineen huhtikuussa 2017.

Projekti "Saunan pokat" sai alkunsa, kun aivan sattumalta löysimme varaston pölyistä saunan sisäpokat muiden, taloon kuulumattomien pokien sekamelskasta. Mikä oli missäkin kunnossa, pölyisiä kaikki ja kitit osasta vallan pudonneet. Pelastimme pokat muiden tuhoon tuomittujen joukosta ja tutustuimme niihin tarkemmin. Joku vaati puukorjausta, suurin osa ei, vaan normaali ikkunankorjaus riittäisi.

Voisiko koko homman tehdäkin omana työnä?

Sisäpokat koekappaleina testasin Speedheateria, rissatalttaa, kittikaavinta ja muita uudenkarheita työvälineitäni. Ihka ensimmäinen yritykseni irrottaa laseja pokista - ja se onnistui vallan kiitettävästi. Ei ainoatakaan särkynyttä ruutua! Sitten pohjamaalia, jonka kuivuttua testasin ensimmäiseen potilaaseen puhtaaksi pesemieni lasiruutujen kiinni kittaamista. Oli kuin olisi pieniä pullapitkoja pyöritellyt, kun kittiä sopiviksi nauhoiksi puuhasteli. Ja sitten vain kittiä kyntteisiin, lasi napakasti perään, lasituslangat kiinni - jälleen pysyivät ruudut ehjinä - ja päällyskittipötköt paikoilleen ja niitä kittiveitsellä viistelemään. Yllättävän hyvää jälkeä ensikertalaiselta.

Päällemaalaus jäi vielä odottamaan, kun käänsimme katseemme saunan ulkopokiin. Noinkohan nekin hoituisivat omana työnä? Tippalistat näyttivät huonoilta lähes kautta linjan, puukorjauksia tiedossa siis... mutta jospa sittenkin?

Ei muuta kuin rohkeasti hommiin!

Saunan seutua elokuussa 2017.

Talveen valmistautuva sauna pakkasaamun auringossa...

...ja hetkeä myöhemmin usvassa.