Kattoremontti 2015

Kyläkoulun nykyinen katto on peräisin 1920-luvulta, paksusta pellistä tehty saumattu palapeltikatto. Ensi alkuun koulussa oli ollut pärekatto, jonka jäänteitä on edelleen nähtävillä ullakolta. Paloturvallisuussyistä oli luultavasti vaihdettu peltiin - ja onhan pelti toki kestävämpääkin.

Edellisen kerran katon oli maalannut edellinen omistaja kymmenkunta vuotta sitten. Kertomansa mukaan itse ja yksin. Melkoinen urakka silloin jo seitsemänkymppiselle miehelle! Kesällä 2014 katselimme, että kattoon oli alkanut muodostua ruostetta siinä määrin, että kunnostustoimet alkoivat olla ajankohtaisia. Maalitkin olivat lähteneet katon pohjoislappeelta irtoamaan ja monin paikoin oli paljas pelti näkyvillä.

Syksyllä teimme Museovirastolle hakemuksen korjausavustuksesta. Työt aloitettiin toukokuussa 2015, vaikka tietoa avustuksesta ei vielä ollutkaan tullut. Talven kuluessa ruoste katossa oli lisääntynyt niin, että katsoimme kunnostuksen välttämättömäksi alkaa viipymättä.

Suunnitelma oli, että katto pestään, ruostesuojataan ja maalataan. Samalla kertaa päätettiin kunnostaa myös samasta materiaalista tehty, melko lailla vastaavassa kunnossa oleva entisen savusaunan peltikatto.

Tilasimme työn suosiolla ulkopuoliselta, sillä ajatus puuhailusta jyrkällä katolla enimmillään 10 metrin korkeudessa ei oikein meitä innostanut. Kattomiehillä on paremmat välineet ja osaaminen kuin meillä.

Ensimmäinen vaihe oli katon pesu painepesurilla.

Seuraavassa vaiheessa katto käsiteltiin kokonaan ruostesuojamaalilla, koska ruostekohtia oli niin paljon.

Perusteellisen ruostesuojauksen jälkeen oli varsinaisen maalauksen vuoro. Katon väriksi valittiin ruskea, koska sellainen oli aikaisempikin maali. Ruskean sävy oli kuitenkin jonkin verran tummempi kuin vanha maali, joka oli ajan kuluessa jonkin verran haalistunut. Sävyn nimi oli Vanha kupari.

Töiden jo valmistuttua tuli tieto, että Museovirasto oli myöntänyt meille avustusta työhön. Maakuntamuseon tarkastajalle jäi valmiin työn silmäily ja hyväksyminen. Olimme sangen tyytyväisiä, sillä kattoremontti on melko kallis operaatio ja avustus kattoi siitä reilun kolmanneksen. Mukava kädenojennus vanhan rakennuskannan huolenpitäjälle!

Valmis, hyvässä maalissa oleva peltikatto kestää taas vuosikaudet! Ensimmäisestä talvesta selvittiin komeasti ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä moni seuraavakaan talvi ei kattoa pääse nakertamaan.